Det hele startet under pandemien. Evelina begynte å legge ut videoer på TikTok. Delvis som tidsfordriv, men også med et klart budskap.
– Jeg hadde først bare 30-40 følgere på TikTok før det plutselig bare eskalerte. Den første videoen min fikk over 20 000 visninger. Jeg var ikke forberedt på responsen, sier Evelina.
– Er meg selv
Hun synes det er overveldende med så mange følgere som det hun har. Hun føler på et visst ansvar, men legger likevel ut noe bare når hun føler for det.
– Jeg føler meg veldig avslappet når det kommer til akkurat det. Jeg er meg selv og synes bare det er gøy. Det er nok også derfor kontoene mine har blitt så store som de er.
– Ser du på deg selv om en influencer?
– Jeg blir kalt det av venner og andre. Under pandemien møtte jeg nesten ikke folk, men nå som samfunnet er mer åpent, merker jeg at jeg blir gjenkjent. Det føles litt merkelig, men jeg er kanskje influencer på et vis.
Forebygger fordommer
Det er ingen som setter noe krav til hva og når hun skal legge ut noe. Selv har hun likevel et klart budskap.
Hun ønsker å spre kunnskap om reindrift og samisk kultur. Gjerne forebygge fordommer også. Det føler hun at hun klarer. Stort sett.
– Spesielt på TikTok får jeg mange kommentarer og meldinger. Hvis en video går viralt, så er det ganske tilfeldig hvem jeg når ut til. Da kan det komme en del stygge kommentarer rettet mot oss samer.
Får mange meldinger
På Instagram når hun målgruppen sin i større grad. Der er det stort sett følgerne hennes som ser innleggene og skriver til henne. De ønsker ofte å lære mer og spør derfor om alt mulig.
– Jeg har ikke tid til å svare på alle kommentarer og meldinger som tikker inn. Ikke rekker jeg å lese alle meldingene heller. Da ville jeg ikke rukket å gjøre andre ting, ler hun.
Noen ganger blir hun derimot så frustrert over enkelte kommentarer at hun ser seg nødt til å ta det opp til diskusjon.
– Men jeg må føle at diskusjonen har en mening. Den må føre til noe, ellers orker jeg ikke.
Føler på et ansvar
I starten svarte hun på det meste. Mange vil ha hjelp til skoleoppgaver. Som 12-åring var hun også med i et svensk TV-program. Der ble det også et veldig basic fokus, som hun selv forklarer det.
– I TV-programmet måtte jeg og min aehtjie (pappa) snakke om helt grunnleggende ting, som f.eks. at vi samer også bor i helt vanlige hus.
– Føler du at det har blitt ditt ansvar å informere om samer?
– På en måte. Men jeg har egentlig alltid følt på det ansvaret, selv før TikTok og Instagram. Samtidig bør det ikke være mitt ansvar. Det er statens ansvar.
Reinsdyra betyr alt
Evelina snakker med oss på telefon fra Umeå. Hun har blitt student og skal studere samfunnsplanlegging de neste tre årene.
Noen nye spontane innlegg om tamreinene hennes blir det ikke før de gangene hun tar turen hjem.
– Jeg har valgt å ta en utdanning som åpner opp for å kombinere jobb med reindrift. Da kan man ikke ta en hvilken som helst utdanning. Reinene mine betyr nemlig alt for meg.
– Jeg vil helst bo hjemme i Klïere. Det er drømmen.