Mariell Haugli i kommunestyresalen der ordføreren til vanlig leder møtene. Foto: Anstein Mikkelsen

Ung samisk jente som ordfører?

Mariell Haugli (26) har allerede vært politiker i åtte år. Til høstens valg er hun Porsanger Arbeiderpartis ordførerkandidat. Nominasjonskomiteen foreslo henne øverst på lista, men ungdom fra AUF fremmet sittende ordfører Aina Borch som motkandidat. Mariell Haugli fikk flest stemmer på nominasjonsmøtet. Blir hun Porsanger kommunes nye ordfører?


Les på andre språk: Davvisámegillii

Arbeiderpartiets Mariell Haugli (26) er klar til å bli Porsangers nye ordfører etter kommunevalget i september. Hun er oppvokst i Lakselv, og bor på hjemplassen etter å ha fullført studier i Bodø. De siste åtte årene har hun deltatt på mange kommunestyremøter. Hun er aktiv som varamedlem for Porsanger Arbeiderparti.

– Jeg håper at Porsanger blir et sted der folk liker å bo, et område ungdom kommer tilbake til etter endt utdanning, et godt hjem for barn og en trygg plass for de eldre. Det er det jeg vil kjempe for som politiker.

Åtte år i AUF

– Jeg var 17–18 år da jeg meldte meg inn i AUF. Da var det ikke mange engasjerte ungdomspolitikere. Nå har vi en stor AUF-gjeng i Lakselv, forteller Mariell.

De unge politikerne ville at nåværende ordfører skulle nomineres på nytt. Men Mariell Haugli fikk flere stemmer enn Aina Borch på APs nominasjonsmøte.

Ung same på topp

Mariell er same. Hennes mor er fra Gåradak. Bestefar er sjøsame og har vokst opp på Anopset. Bestemor er fra Karasjok. Etternavnet Haugli stammer derfra. Oldefar tok i bruk gårdsnavnet som etternavn.

Mariell Haugli ávvuda Sámeálbmot beaivvi FeFo-visttis Leavnnjas.       Govven: Kristine Sunde Fauske

Internasjonale relasjoner

Mariell flyttet til Bodø for å studere. Hun har nå mastergrad i internasjonale relasjoner. Hun har også gjennomført et år med nordområdestudier. Dette kan hun få bruk for hvis hun blir å lede det politiske arbeidet i kommunen.

Sjøsamisk identitet

– Jeg synes samisk står sterkt i Porsanger. Sjøsamene har fisket og drevet med jordbruk. Vi har språk- og kultursentre og samiskopplæring i skolen. Folk er trygge i sin samiske identitet. Da jeg gikk på barneskolen var det ikke mange som brukte kofte. I dag er det naturlig for mange å kle seg i samekofte, sier Mariell.

Vil ta i bruk hjertespråket

– Jeg snakker ikke samisk flytende. Jeg forstår en god del, ettersom bestemor alltid snakker samisk med meg. Hun sender også meldinger på samisk. Jeg skal begynne å snakke mer samisk. Jeg har et stort passivt ordforråd, som stadig blir større. Den dagen jeg tar i bruk språket aktivt, når jeg målet mitt med váibmogiella, hjertespråket, sier Mariell og smiler.

Påtalte mobbing

Mariell gikk på videregående skole da hun ble kjent i media. Hun gikk forbi barneskolen da hun så at det var noen som plaget en medelev. Hun sa ifra at det er stygt å mobbe andre. Hun skrev også en tekst på Facebook om mobbing. Ikke lenge etter var det fakkeltog mot mobbing i Lakselv.

Mariell på kommunestyrets talerstol. Foto: Anstein Mikkelsen

Ungdom i fokus

Mariell jobber på full tid i kommunen med prosjektet Ungdom i fokus. Målgruppen er ungdom fra 12 til 20 år, og målet er god folkehelse.

– Jeg vet ikke hva jeg skal arbeide med til neste år. Prosjektet avsluttes ved utgangen av 2023. Jeg blir gjerne ordfører, men det er jo kommunens befolkning som bestemmer det når det er valg til høsten, fastslår Mariell.

– Møte folk er det artigste

– Det artigste med politikken er å møte folk. Det var gøy å vinne frem i LoVeSe-saken om å droppe konsekvensutredning angående oljevirksomhet i dette sårbare området, sier Mariell.

Hun innrømmer at hennes forbilder er Hadia Tajik og Jens Stoltenberg. Hun roser også Agnete Masternes Hanssen, som har en sentral posisjon i fylkespolitikken.

Vil prioritere forebyggende arbeid

– Hvis jeg skulle bli ordfører, ville jeg satset stort på forebyggende arbeid for å sikre god folkehelse. Samfunnet ville spart penger, dersom den fysiske og psykiske helsa blant folk hadde blitt bedre. Jeg ville også satset på en helhetlig plan for idrettsanlegg. Jeg har selv konkurrert i svømming, så svømmehallen er mitt hjertebarn. Det ble slutt med svømming for min del etter at svømmehallen ble stengt i 2012, forteller den unge samfunnsengasjerte jenta.

Valgdag i september

Da er det bare å vente og se hva som skjer etter valgdagen 11. september. Kanskje AUF-jenta når helt til topps blant politikerne i Porsanger kommune.