Sara Elise Hansdatter Eira, Sara Lea Gaup, Marita Alexandersen, Elle Mathisdatter Sara. Foto: Privat

Andrepris i Holbergprisen i skolen-forskningskonkurranse 2023

Fire elever fra Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino har jobbet med et forskningsprosjekt i flere måneder. Rapporten sendte dem videre til finalen i Holbergprisen i skolen. Prisutdelingen er en del av Holberguken som i år fant sted på Bergen Katedralskole, 6.–12. juni. Elevene som har æren for denne forskningsrapporten er Sara Lea Gaup, Sara Elise Eira, Ellen Mathisdatter Sara og Marita Alexandersen.


Les på andre språk: Davvisámegillii

Om Holbergprisen i skolen

Holbergprisen i skolen er en nasjonal forskningskonkurranse for elever i den videregående skolen. Arrangøren ønsker å vekke ungdommers interesse for humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag. Elever fra 20 videregående skoler på ulike trinn deltar i Holbergprisen i skolen hvert år. De tre beste elevprosjektene blir premiert med henholdsvis 30 000, 20 000 og 10 000 kroner.

 

Fokus på den psykiske helsen til unge reindriftsutøvere

«Reindriftas påvirkning på psykisk helse» er elevenes forskningsprosjekt hvor de forsket på den psykiske helsen til unge reindriftsutøvere. De ønsket å fokusere på hvordan reindrift kan påvirke det mentale hos unge reindriftsutøvere.

– Vi har funnet ut at reindrifta har både positive og negative virkninger på unges psykiske helse, forteller Elle.

De har i forskningsrapporten sett på hva som er med på å påvirke reindriftsutøveres psyke og de har pekt på utfordringer som reindrifta møter.

– Dette er spesielt viktig å få fram i disse tider når arealinngrep på reindriftas områder skjer uten hensyn til at det påvirker mennesker som har reindrift som jobb, livsgrunnlag og kultur. For inngrep påvirker nemlig mer enn bare tapte arealer, tilføyer Marita.

 

Ikke mange forskningsrapporter om psykisk helse og reindrift

Da de satte i gang med planleggingen av prosjektet ville Sara Lea først og fremst utfordre seg selv.

– Det var veldig viktig for meg å belyse dette temaet med tanke på at det ikke har blitt gjort så mange prosjekter om akkurat psykisk helse og reindrift, sier Sara Lea.

De håper at de når ut til mange med denne forskningsrapporten. Dette kan bli et startskudd til mer forskning på den psykiske helsen til unge reindriftsutøvere. De ønsker også å få fram at det er greit å snakke om forhold som er vanskelig i reindriften.

Foto: Privat

 

Krevende, men verdt det

Prosjektet har vært en lang prosess som har krevet mye tid både hjemme og på skolen. Selv om det var krevende, så har arbeidet vært artig og veldig lærerikt. Alle fire elever sitter igjen med mye lærdom om temaet de har forsket på, som de kommer til å få bruk for i fremtiden da alle også selv har tilknytning til reindrift.

Når de startet arbeidet med prosjektet, hadde de ikke satt som mål å bli blant tre finalister i Holbergprisen i skolen 2023.

– Selv om vi gjorde det beste vi kunne, så hadde jeg aldri trodd at vi skulle komme blant topp tre på landsbasis, forteller Elle.

Sara Lea deler tanken om at hun visste at de hadde en sjanse, men det å bli finalister var aldri noe hun faktisk forventet. Derfor var beskjeden om at de kom seg videre med prosjektet sitt, en stor overraskelse.

– Det var helt uvirkelig, Marita beskriver følelsen da de fikk vite at de er en av finalistene i årets konkurranse.

 

Gikk over all forventing

Elevene fra Kautokeino reiste sørover til Bergen og deltok på programmet under Holberguken tidlig i juni. Forventingene var ikke så store. De gledet seg mest til å få oppleve Bergen og bli en erfaring rikere. De holdt egne foredrag og deltok på bankett i løpet av uken.

– Det at vi har fått anerkjennelse for arbeidet med oppgaven er premie nok, forteller Sara Lea som er veldig stolt av det gjengen har fått til sammen.

Dette fortalte hun oss i ungdomsmagasinet Š før reisen til Bergen. Elevene fra Kautokeino oppnådde mer enn det de selv hadde forventet med denne forskningsrapporten. De vant andrepris i Holbergprisen i skolen 2023, og dette viser at arbeidet elevene har lagt ned har vært viktig. Ikke minst, temaet de fokuserer på i prosjektet er noe som burde bli tatt mer seriøst.

Foto: Privat

Š vil derfor gratulere disse fire elevene med en utmerket jobb!