Flytt sammen med reinraiden til Marja Mortensson

Spellemannprisvinner Marja Mortensson lanserer i dag sitt fjerde album «Raajroe – The Reindeer Caravan». Dette er noe hun har sett fram til i flere år.


Les på andre språk: Åarjelsaemiengïelese

Lohkh saemiengïelesne

Det er en spent Marja Mortensson Š-magasinet snakker med, få dager før hennes fjerde album «Raajroe – The Reindeer Caravan» er tilgjengelig for hele verden.

– Det kjennes veldig travelt å gi ut et album, nå som det begynner å nærme seg. Jeg har jobbet så lenge med det, men jeg føler at jeg sikkert kunne ha gjort mer. Så jeg er ganske spent, sier Marja.

Marja forteller at hun lenge har hatt lyst til å gjøre et symfonisk prosjekt. Den første tanken begynte å spire allerede under Tråante 2017. 

Marja Mortensson under jubileumskonserten Jielemen aavoe Foto: NRK

– Jeg fikk jo være med på det store jubileumsprosjektet «Jielemen aavoe» (livets glede), og jeg fikk litt kick av å spille med orkester og Beaivváš og være i et så profesjonelt miljø. Så da tenkte jeg «shit det her skal jeg gjøre igjen», sier Marja.

Musikken til albumet ble skrevet i fjor vinter. Albumet er orkestrert av Daniel Herskedal, som også spiller på albumet sammen med Jakop Janssønn og Kringkastingsorkesteret (KORK).

Formidler forfedrenes liv

Albumet «Raajroe – The Reindeer Caravan» speiler arven fra den samiske muntlige fortellertradisjonen.

– Vi har jo ikke skrevet ned historier i bøker og lærde skrifter. Men vi har videreformidlet historiene gjennom joik og muntlig fortellertradisjon, sier Marja.

Reinraiden eller raajroe er blitt selve symbolet for tiden Marja ikke fikk oppleve. Tiden man gikk på ski med reinen og gjorde de lange og slitsomme flyttingene.

Pressefoto: Jørn Kristensen

– Det er en kunnskap og tradisjon som fortsatt fins hos den eldre garde. Fortellinger fra den tiden har fascinert meg.

Mange av historiene som fortelles i albumet har Marja hørt fra barnsbein av.

– Dette er min måte å formidle vår historie på: formidle på et musikalsk vis, i joikens natur, sier Marja.

Jorda joiker fortsatt stille

Albumet inneholder ti spor som forteller hver sin historie om fortiden, reinraiden, moder jord, joiken, den hellige bjørnen, lederreinen, de gamle reintrøene og moderniseringen.

Hva er ditt favorittspor på albumet?

– Det varierer fra dag til dag og fra uke til uke. Hver låt har jo sitt univers, sier Marja.

Marja forteller likevel at en av joikene hun er blitt veldig glad i, er den som heter «Vulieh sjaavoejin» (Da joiken stilnet).

Pressefoto: Jarle Hvidsten

Det fortelles om at da språket og joikene stilnet, så fortsetter jorda å joike og prate stille med havet, elvene og fjellene.

Jorda joiker og prater stille mens den venter på den dagen når vi mennesker igjen finner vår kraft og igjen begynner å prate våre språk og joike våre joiker. 

– Det er en framtidstro på at vi kommer til å bruke og videreføre vår kulturarv. Og forstå hvor sentral naturen er i oss. Så det tror jeg er en av de sterkere tekstene, sier Marja.

Urfremføring i Røros

1. oktober urfremføres «Raajroe – The Reindeer Caravan» i Røros kirke med KORK under «Raasten rastah»-festivalen.

Dette er noe Marja ser fram til.

– Det er utrolig godt å endelig få lov til å ha den folkefesten. Det blir en stor opplevelse å få gjøre musikken live, og kjenne at musikken lever akkurat her og nå. Det er herlig å få spilt det inn og gi det ut. Men det er noe eget med å stå der og være midt i musikken, avslutter Marja.