Det er siste dag av ski-VM når vi prater med Anders. Det er behov for så mange som mulig på jobb i NRK Sport denne søndagen. Johannes Høsflot Klæbo har nettopp kommet først i mål på femmila, men blir så disket og fratatt gullet igjen.
Store deler av sportsredaksjonen er satt på saken. Det er tross alt snakk om nasjonalsporten i Norge.
– Vi journalister skal jo helst ikke bli følelsesmessig involvert i saker vi skal dekke, men vi har vel knapt sett en mer dramatisk avslutning på en femmil noen gang.
– Dette satte en liten støkk i flere av oss i redaksjonen, ler Anders, som selv så vidt har landet.
Høye krav
Karasjokingen har helgevakt og skal dekke det som viser seg å bli et gulløp av Jakob Ingebrigtsen i innendørs-EM. Innslaget skal vises på selveste Dagsrevyen på NRK1 om noen få timer.
– Jeg skal finne et rom der jeg kan snakke i fred, sier han over telefonen, mens vi hører han gi beskjed til noen om at han blir borte en halvtime.
– Du har såpass med tid å avse på en travel arbeidsdag som denne?
– Det er ikke like ille i dag som det kan være på det verste. Men misforstå meg rett, det er et vanvittig tempo i denne jobben. På det meste har jeg vel vært innom sju idrettsgrener og lagd like mange innslag i løpet av en og samme arbeidsdag.
Han er egentlig fast ansatt som journalist for NRK Sápmi i Oslo, men skal jobbe i NRK Sport i tiden fremover.
Les også: Ailin Maria Danielsen - Nyhetsankeret
På sin første arbeidsdag i desember ble han, som han selv beskriver det, kastet til ulvene. Han skulle følge pressekonferansen der Ståle Solbakken ble presentert som ny fotballandslagssjef.
– Jeg har måttet bytte til en sterkere deodorant med 96 timers beskyttelse. Det er ikke tull engang! Her jobber man til svetten renner. Dette er den tøffeste jobben jeg har hatt, sier han og legger til:
– Det kreves et høyt arbeidstempo og nivå på det man gjør, men jeg trives veldig godt.
Sterkt konkurranseinstinkt
Veien til en av Norges beste sportsredaksjoner startet for ti år siden. Allerede som 14-åring fikk han sommerjobb i NRK Sápmi i Karasjok med fokus på radiosendinger.
Siden har han så å si blitt i NRK-systemet.
I 2019 gjorde han seg ferdig med en bachelorgrad i journalistikk ved Universitetet i Stavanger og har vært fast ansatt i NRK Sápmi siden.
I studietiden har han vært i praksis og frilanset for andre, men det trygge og kjente i NRK har fulgt han hele veien.
– Hva fikk deg til å velge den retningen i så ung alder?
– Vi hadde et prosjekt på ungdomsskolen der vi skulle lage innhold for NRK Sápmi, og jeg husker at jeg likte det veldig godt. Det var et eller annet som tiltrakk meg.
Ikke lenge etter var han også på utplassering der, og fikk på den måten en fot innenfor NRK.
Egentlig er han ikke så nysgjerrig av natur. Noe gravejournalist er han heller ikke ifølge seg selv, men teft for nyheter og et sterkt konkurranseinstinkt, det har han.
– I dag handler det ofte om å være først ute med nyheter. Det er noe som driver meg.
I dag handler det ofte om å være først ute med nyheter. Det er noe som driver meg.
Anders Boine Verstad
Ga opp idrettsdrømmen
Da det åpnet seg en mulighet i NRK Sport, kunne han ikke la være å sende inn en søknad. Han elsker sport og synes det å være sportsjournalist på mange måter er drømmejobben.
Han startet selv med idrett som 6-åring og var innom flere grener i oppveksten, men først og fremst var det ski han brukte tiden på.
Selv om han var veldig allsidig, var det likevel en annen idrett han etter hvert ble veldig god i.
I et par år satset Anders for fullt på sykling. Han konkurrerte og trente både i Norge og utlandet. Talentet og viljen var der.
Det var likevel ikke nok.
– Jeg hadde satt en frist for meg selv og lovt mamma at om jeg ikke etter tre år hadde den utviklingen jeg burde ha, skulle jeg trappe ned og få meg en utdannelse i stedet.
– Så sånn ble det med det, humrer den unge journalisten, som altså har nådd et høyt nivå innen sport, bare ikke som utøver selv.
Tullete idé ble til realitet
Hans lidenskap for sykling skulle også føre til den beste sommerjobben han noensinne har hatt. I 2018, da han fortsatt var student, fremmet han en idé for ledelsen i NRK Sápmi.
En nokså ”tullete” idé, som han selv beskriver det.
Ledelsen gikk umiddelbart med på ideen. Prosjektet ”Tour de Sápmi” skulle realiseres.
Anders hadde foreslått å sykle fra Snåsa i det sørsamiske området til Gállogieddi i Evenes kommune, der festivalen Márkomeannu arrangeres. Strekningen er på hele 800 km.
En slags reportasjetur eller stunt om du vil. Turen tok elleve dager.
Underveis kunne publikum påvirke reisen og tipse om severdigheter og folk, samt stemme over hvilke avstikkere han skulle ta. Han gjorde intervjuer på turen og folk møtte opp som heiagjeng.
Hver dag kom det oppdateringer på hvordan turen gikk. Han måtte by på seg selv. Det skulle være underholdende.
Du kan lese mer om turen til Anders her.
– TV-verdenen er sånn. Noen ganger er visse ting et lite spill for galleriet. Alt var ekte og jeg syklet hele strekningen, men ved noen anledninger var jeg kanskje ikke like sliten som jeg ga uttrykk for.
– Det var jo en overkommelig strekning og det gikk helt fint. Jeg er jo tross alt en tidligere idrettsutøver.
Vi regner med at han sa det siste med et glimt i øyet, selv om vi snakker med han på telefonen og ikke kan se reaksjonen hans.
Senere skriver han til oss og er bekymret over om sitatene er gode nok, definitivt sagt med et glimt i øyet. Anders gir intervjuer like godt som han selv utfører dem.
Bidratt til endringer i NRK
Til tross sin unge alder har han fått opplevd og reist mye. I 2019 dekket han Eurovision Song Contest i Tel Aviv og fulgte spesielt nøye med på KEiiNO som representerte Norge.
Et halvt år tidligere var han i Bangkok i Thailand og dekket Miss Universe der sambygdingen Susanne Næss Guttorm var finalist og Norges representant.
Melodi Grand Prix og Stjernekamp har han også dekket.
Samenes nasjonaldag i år ble nok en milepæl for Anders.
Han spurte ledelsen om han kunne presentere nyheten om verdenscupseieren i hopp av Halvor Egner Granerud på samisk. Det kunne han så absolutt.
Innslaget, som du kan se her, ble vist på Dagsrevyen og tekstet til norsk.
Dette reiste et nytt spørsmål. Kunne han lage flere TV-innslag på samisk for NRK Sport? Temaet ble tatt opp på et redaktørmøte.
Samiskspråklig innhold har hittil vært forbeholdt NRK Sápmis plattformer og ikke tilrettelagt for andre divisjoner og avdelinger i NRK.
I 2010 ble det åpnet opp for saker på samisk i Dagsrevyen, men helt konkret gjaldt dette kun innslag fra NRK Sápmi.
Etter redaktørmøtet i NRK ble det gjort endringer.
Som et resultat av engasjementet sitt kan Anders, samt andre utenfor NRK Sápmi, i praksis nå bruke samisk som reporterspråk i alle nyhets- og aktualitetssaker på TV, inkludert sportssaker.
En forutsetning er at innslagene tekstes til norsk.
Der innslagene fra NRK Sápmi som har blitt vist på Dagsrevyen ofte har omhandlet saker om samiske samfunnsforhold, kan vi nå vente oss helt ordinære saker, men på samisk.
Det har kommet mange positive tilbakemeldinger på dette fra seere, kan NRK bekrefte til oss.
– Det var en gledelig nyhet å få! Det er givende å være delaktig i en så stor endring som dette, og ekstra stas når det er med på å fremme samisk språk på nasjonale arenaer som for eksempel Dagsrevyen.
Han ønsker å berømme NRK for at denne beslutningen ble tatt og at den kom såpass raskt. Nå kan vi vente oss enda flere innslag på samisk fra han.
– Tenk hvor kult det ville vært med TV-innslag om VM eller OL på samisk!
Intervju med Greta Thunberg
Hvis han derimot må velge, er det nok klimatoppmøtet i Madrid i desember 2019 som topper listen over det største han hittil har gjort som journalist.
Der var han en av få som fikk et intervju, eller rettere sagt en ”eksklusiv sit-down”, med Greta Thunberg.
Det var en blanding av dyktighet og flaks som førte til det.
– Hun er til vanlig omringet av journalister og fotografer. Jeg hadde ikke forventet å få et intervju. Vi var en hel flokk med journalister som prøvde å få et par ord med henne.
Etter et mislykket forsøk der Thunberg forsvant bak lukkede dører, ga de fleste opp. Kun Anders og en reporter fra SVT ble igjen.
Det skulle vise seg å være et sjakktrekk.
– Plutselig kom hun ut igjen og gikk rett forbi oss. Da øynet jeg sjansen. Jeg stilte henne spørsmål om klima fra et urfolksperspektiv. Hun hadde selv tatt opp temaet tidligere på møtet, så jeg ønsket å følge det opp.
Anders var en av få heldige. Det tok ikke lang tid før resten av journalistflokken hadde samlet seg rundt klimaaktivisten igjen.
Fordi Anders og reporteren fra SVT klarte å komme nær henne og i tillegg snakket norsk og svensk, svarte Thunberg kun på deres spørsmål.
Resten av det internasjonale pressekorpset stod igjen med ingenting å rapportere.
Viktig å utfordre seg selv
Til daglig forholder han seg til en rekke kjente idrettsprofiler. Greta Thunberg er nok kanskje den mest kjente han har intervjuet, men for han er det en jobb.
Han blir verken starstrucked eller nervøs.
– Før jeg begynte i NRK Sport, tenkte jeg shit, hvordan skal dette gå? Jeg var veldig spent. Men det går bra. Jeg er ikke nervøs for å intervjue kjente TV-personligheter, sier han og fortsetter:
– Det bør heller være omvendt, de skal i så fall frykte intervjueren, sier han lattermildt.
Han føler at han tar nye steg hele tiden.
Det er først og fremst fordi han tør utfordre seg selv, men også fordi han de siste årene har fått oppleve stor tillit fra NRK Sápmi, noe han setter stor pris på.
– Det er trygt og godt å starte i det kjente og kjære, men etter hvert er det viktig å ta steget utenfor hvis man ønsker å utfordre seg selv og utvikle seg videre.
– Akkurat nå er drømmen å jobbe som sportsjournalist, men senere i livet kan jeg gjerne se for meg å vende hjem og jobbe med samiske saker igjen.
– En vakker dag er du kanskje tilbake som sameradiosjef, som det tidligere ble kalt?
– Ja, vi får nå se. Men hvem vet, ler Anders.