Isak Persen best ut i finalen på Arctic Cat Cup i Östersund.

Tok 3. plass med brukket arm

Arctic Cat Cup 2023 ble arrangert 21.–22. januar på Östersund Motorstadion. Dette er Europas største snowcrosskonkurranse. Isak Persen fra Ikkaldas i Porsanger har kvalifisert seg til finalen i klassen Ungdom 12–14. På startstreken står to norske, to finske og åtte svenske kjørere. Isak er en av favorittene sammen med finske Peetu Joutsen og svenske Linus Staff.

Les på andre språk: Davvisámegillii

Plutselig i tet

Isak kom ut som nummer tre i starten, men inn mot langsiden med hopp etter hopp var han snart i tet. Det ble for stor fart og scooteren traff forkjært inn i et nytt hopp. Isak kjente smerter i høyre arm, og vurderte å bryte heatet. Isak tok 3. plass og en stor pokal. Men målet hans var å vinne da han endelig kunne delta i legendariske Arctic Cat Cup.

Isak Persen bak styret på sin scooter som nylig har fått nye dekaler, et nytt utseende.

Brukket arm

Alle kunne se at Isak var skadet da han kom i mål. Han ble undersøkt av en lege som mente at det ikke var brudd i armen. De la på en støttebandasje. Noen timer senere ble Isak undersøkt på Östersund sykehus og legen fastslo at armen var brukket. De gipset armen og han må gå med gips i tre uker.

Sesongstart med Arctic Cat Cup

Den europeiske sesongen for snowcross starter hvert år med Arctic Cat Cup, som er verdens eldste snowcrosskonkurranse. Den ble første gang arrangert i 1973 under navnet Sno-Tric Cup. I år var det 50-årsjubileum.

Team Norway i Funäsdalen

Isak Persen er tatt ut til det norske ungdomslandslaget i snowcross. Han deltok på en tredagers landslagssamling i Funäsdalen forut for Arctic Cat Cup. Det er både gutter og jenter på landslaget. Isak er den eneste samiske kjøreren i gruppa.

Isak (5) med blå hjelm kjører Karacrossen i Karasjok for aller første gang påskelørdag i 2014. Foto: Katrine Persen

Nyttårscrossen 2023

Helga før konkurransen i Östersund ble Nyttårscrossen arrangert i Alta. I det første heatet var Isak 27 sekunder foran nummer to i klassen Rekrutt 13–14. Han kjørte fortere enn alle i klassen Rekrutt 14–16. Dette til tross for at scooterne i Isaks klasse har en begrensning på 6500 i turtall. Alle under 16 år har også begrensning med halv gass. De voksne kan kjøre 600 ccm med full ytelse, men likevel var det bare de to beste i Pro Stock-klassen som kjørte fortere enn Isak.

Vunnet NM to ganger

Isak har to år på rad vunnet sin klasse i NM i snowcross. Isak vant i klasse Rekrutt 13–14 i NM 2021 i Hattfjelldal og NM 2022 i Lakselv. Akkurat nå er det ingen kjørere i den klassen i Norge som holder Isaks nivå.

#477 Isak Persen og #101 Casper Berggren kjører for å kvalifisere seg til finalen.

Ofte i Finland

Isak har konkurrert i Finland i mange år. Han var 10 år da han i 2020 ble finsk mester i klassen Mini Junior. Så kom korona som ødela flere sesonger. I 2022 kom Super League i gang og den første konkurransen ble arrangert i Boden i Sverige. Der tok Isak tredjeplass. Før vinteren var over hadde Isak kjørt seks konkurranser i Finland.

Stadioncross i Oulu

Hjemme har Isak eget treningsrom. Han trener åtte–ni ganger i uken. Nå blir det tre uker der det vanlige treningsprogrammet ikke kan brukes. Først må armen bli bra. Han skal konkurrere igjen etter at gipsen er fjernet. Da skal han til Oulu for å delta i finsk mesterskap i stadioncross 24. februar.

Isak kjører med sin aller første scooter etter gårdsveien. Faren, Lásse Persen, småløper ved siden av. Isak kjører en Polaris XCR 120 ccm. Foto: Katrine Persen

Den første scooteren

Isak var tre år gammel da han fikk sin første scooter. Da han fylte fem år, kunne han begynne å konkurrere. Han og søsteren hadde en treningsbane på andre siden av veien hjemme i Ikkaldas. Den kan ikke lenger brukes siden de begge nå kjører med 600 ccm scootere.

Motocross sommer og høst

Når snøen smelter, begynner han å trene motocross. Den viktigste konkurransen er NNM, nordnorsk mesterskap. Den som har tatt flest poeng gjennom sesongen blir nordnorsk mester i sin klasse. NNM ble i 2022 arrangert i Harstad, Vardø, Kirkenes, Alta og Lakselv. De siste fire heatene ble kjørt i Lakselv i september. Tobias Grønås fra Laurasætra MK ledet med 21 poeng foran Isak. Isak klarte likevel å bli nordnorsk mester i klassen 13–14 med et poeng foran Tobias.

Mer snowcross

Men snøen smelter ikke før våren kommer. Isak skal delta i finsk mesterskap, konkurranser i Super League, Borealis Cross i Alta og NM i Støren/Singsås i mars og Karacrossen i april.