Ella Marie Hætta Isaksen ute med ny bok

12. oktober utga artisten Ella Marie Hætta Isaksen sin debutbok “Derfor må du vite at jeg er same”. Med denne boka ønsker hun å gi liv til samtaler som ellers ikke blir tatt.


Les på andre språk: Davvisámegillii

Vi snakker med Ella Marie dagen etter boklanseringen, og det merkes at forfatteren er både sliten og lykkelig.

– Jeg må innrømme at skriveprosessen har vært tung. Jeg begynner nok ikke med en ny bok med det første, ler hun.

Foto: Cappelen Damn

“Derfor må du vite at jeg er same” er tittelen på boka som Ella Marie har jobbet med siden 2018.

Les også: Flytt sammen med reinraiden til Marja Mortensson

Et offentlig samisk ansikt

Det var i 2018 Ella Marie ble et offentlig samisk ansikt på grunn av tv-programmet «Stjernekamp».

– Samtidig oppdaget jeg at det er mangel på kunnskap om samer og vår kultur og historie. Da kom tanken om å skrive en bok, og siden da har jeg jobbet med den i ny og ne, sier Ella Marie. 

Foto: NRK

Etter at hun deltok i “Stjernekamp”, har hun følt ansvar for å fremme samiske saker

– Jeg ble sterkt knyttet til mange av de som var mitt samiske publikum. De var veldig stolte av meg, og det fikk meg til å føle litt ansvar for å være en stemme for dem som tidligere ikke har hatt det, sier Ella Marie.

Det er også dette hun ønsker å oppnå med boka.

– Jeg skriver for eksempel om min mor og tante. De har begge opplevd ulike former for undertrykking i det norske samfunnet, og de har aldri hatt muligheten til å få rettet opp dette, sier Ella Marie.

Les også: Nord Universitets hotteste studentforening

Klar beskjed til folket

Ella Marie forklarer at boka på mange måter er en klar beskjed til majoritetsbefolkningen om at vi ikke kan overse og prøve å glemme vår felles historie med fornorskningstida og alt som fulgte med den.

 – Men samtidig er boka også en form for kjærlighetsbrev til samene. Så boka er ment for både majoritetsbefolkningen og mitt eget folk, sier Ella Marie.

Foto: Privat

Hun håper at boka kan lede til samtaler som vekker nye tanker både hos nordmenn og samer.  

– Slik kan vi finne et felles kunnskapsgrunnlag som fremover kan gjøre det lettere å leve side ved side, og sammen. Slik kan vi også forstå hverandre bedre, sier Ella Marie.

Les også: Ishockeydrømmen

Godt samarbeid med medforfatter

Hun har fått mye hjelp av Randi Helene Svendsen, som er medforfatter. Ella Marie roser henne for det gode samarbeidet de har hatt.

– Randi har hjulpet meg med å formulere og skrive min historie. Hun har også gjort mye research. Det er brukt mange ulike kilder for å forklare ulike historiske hendelser, sier Ella Marie.

Hun har fått god respons på boka så langt. 

Foto: Privat

– Jeg synes at boklanseringen gikk veldig bra. Jeg har allerede sendt ut mange hundre bøker. Det virker som om boka er godt tatt imot, som jo er veldig gøy, sier Ella Marie.

Les også: Fra skolebenken til sykehuspraksis

Gode ord varmer

Boka har også fått god omtale av NRKs litteraturanmelder Marta Norheim.

Norheim skriver at boka har temperatur og engasjement, fakta og tolkninger og at hun aldri har lest maken til bok. 

– Man er jo naturligvis redd for hvordan boka blir vurdert. Men jeg er veldig fornøyd med NRKs anmeldelse. På en måte slår den fast at jeg har lyktes med målet mitt, nemlig å få folk til å fatte interesse for noe de tidligere ikke har tenkt over, og se saker fra en annen synsvinkel.

– Jeg er glad for at jeg har krysset målstreken, og det ser ut til at folk tør å ta imot boka med kjærlighet, avslutter Ella Marie.