Portrett  |
Author Š | Språk/Giella: language Sámi

Iŋgá Káre Márjá Utsi (20) forlater NRK Sápmi og blir vikarierende redaktør i Š mens ansvarlig redaktør er ute i ett års permisjon.

Loga ášši sámegillii dás.

Iŋgá Káre Márjá Utsi, med tilhørighet til både Karasjok og Kautokeino, blir vikarierende redaktør i Š fra og med 1. september. Hun både gruer og gleder seg til å ta fatt på nye oppgaver.

– Jeg tror det blir veldig spennende! Det er et stort ansvar og mye arbeid som venter meg, men jeg kunne ikke la denne muligheten gå fra meg, sier Iŋgá Káre Márjá.

Kunne ikke takke nei

Hun var sommervikar i NRK Sápmi i fjor, men fikk fortsette i en midlertidig stilling. Kun en uke før hun fikk tilbud om å jobbe som vikarierende redaktør i Š, hadde hun forlenget kontrakten med NRK Sápmi.

– Det stemmer. Men jeg følte dette var en ”once-in-a-lifetime opportunity”, så jeg kunne ikke takke nei!

– Ledelsen og kollegene mine synes det er trist at jeg forlater NRK Sápmi, men samtidig er de glad på mine vegne, sier Iŋgá Káre Márjá.

Les også: Fra skolebenken til sykehuspraksis

Hun har jobbet som journalist i ett år og føler seg nå klar for nye utfordringer.

– I starten av karrieren lønner det seg å søke nye utfordringer slik at man utvikler seg og hele tiden lærer noe nytt. Jeg føler at dette er et riktig steg å ta nå.


Iŋgá Káre Márjá NRK:s Kárášjogas
Iŋgá Káre Márjá har jobbet ett år i NRK Sápmi.

Flytter til Oslo

Det er ikke bare nye utfordringer som venter Iŋgá Káre Márjá i arbeidslivet. Hun ønsker også å prøve seg på storbylivet.

Når hun tiltrer stillingen som vikarierende redaktør, blir Oslo nytt kontorsted for Š. Hun skal ha kontor et sted i byen som blir åpent for alle som ønsker en prat med henne.

– Da vi intervjuet deg i fjor, sa du at du ønsker å komme deg litt bort fra det samiske samfunnet og virkelig oppleve hvordan det er å være minoritet. Du tullet ikke!

– Selvfølgelig gjorde jeg ikke det! Jeg er litt lei av å bo i Karasjok, så nå ønsker jeg å oppleve noe nytt, ler hun.

I det samme intervjuet sa hun også at hun så for seg å bli barnehagelærer.

Det vil hun ikke lenger.

– Jeg husker jeg ringte mamma når jeg hadde fått prøvd meg som journalist i NRK Sápmi en stund, og sa at ”det blir nok ikke noe barnehagelærer av meg”, humrer hun og fortsetter:

– Da jeg var russ på videregående, ble jeg valgt ut som PR-sjef. Jeg hadde ansvaret for blant annet sosiale medier. Allerede da burde jeg skjønt at det er journalist jeg skal bli.

Tar permisjon

En som også skjønte tidlig at han vil jobbe som journalist, er nåværende redaktør i Š, Niels Ovllá Oskal Dunfjell (29).

Han var også tjue år da han begynte i jobben som redaktør. Nå har han fått innvilget permisjon i ett år.

– Hva har du tenkt å gjøre det kommende året?

– Jeg har vært redaktør i ni år, men nå ønsker jeg å bruke mer tid på andre ting. Først og fremst skal jeg holde på med mine egne prosjekter og ta frilansoppdrag.

– Planen er å komme tilbake til stillingen min som redaktør neste høst, sier han.


Niels Ovllá
Nåværende redaktør i Š, Niels Ovllá Oskal Dunfjell, tar permisjon i ett år.

– Perfekt for jobben

For han er det viktig at Š blir tatt godt vare på mens han selv har permisjon. Han er ikke i tvil om at Iŋgá Káre Márjá er en perfekt kandidat for jobben.

– Jeg har fått høre hvilke ambisjoner og planer hun har, så da vet jeg at Š er i de beste hender, sier Niels Ovllá og legger til:

– I vinter var jeg med på utformingen og lanseringen av nettsiden vår, så jeg er veldig glad for at Iŋgá Káre Márjá kommer med nye ideer for veien videre.

Les også: Š lanserer nettside

Niels Ovllá har vært redaktør i Š siden 2012. Han tok over etter Máret Ánne Sara.

Blir mer synlig på SoMe

Iŋgá Káre Márjá skal ha ansvar for både papirmagasinet, nettsiden og sosiale medier.

– Jeg gleder meg spesielt til å jobbe med nettsiden. Š skal også bli mer synlig på sosiale medier, siden jeg selv er veldig engasjert i det, ler hun.

Iŋgá Káre Márjá poserer
Iŋgá Káre Márjá trives både foran og bak kameraet.

Magasinjournalistikk har hun nesten ingen erfaring med, men hun forsikrer oss om at papirmagasinet fortsatt skal ha samme kvalitet som før.

Les også: Visste du dette om Š?

Der ønsker hun bare å gjøre noen små justeringer.

– Folk må gjerne tipse om saker og besøke meg på kontoret mitt i Oslo når jeg er kommet på plass der. Jeg gleder meg til å komme i gang, avslutter Iŋgá Káre Márjá.

Lignende lesestoff