Nord Universitets hotteste studentforening

I fjor høst ble en ny samisk studentorganisasjon, Studeenth Åarjeldajvesne (SÅD) etablert. Til tross for mye motgang på grunn av korona, ser styret nå fram til en høst med nye muligheter.


Les på andre språk: Åarjelsaemiengïelese

Lohkh aamhtesem saemiengïelesne.

Vi møter nestleder Olena Hætta (20) fra Kautokeino og økonomiansvarlig Ramona Kappfjell Sørfjell (23) fra Sømna via Zoom. Olena begynner med å fortelle om hennes opplevelse av å komme til Nord Universitet i Levanger, uten noe kjennskap til stedet eller folkene der.

– Da jeg kom hit i høst, var det sånn: «Ok, jeg ser at det er samisk skilting her». Men jeg visste ikke om det fantes samer her, og hvor jeg i det hele tatt skulle finne dem, sier Olena.  

Hun bestemte seg for å ta saken i egne hender og tok kontakt med rådgiveren, som rådet henne å kontakte koordinatoren av det sørsamiske lærerstudiet som ordnet møte med andre samiske studenter.

Prat førte til studentorganisasjon

Olena forteller at da de møttes for første gang, så endte de opp med å prate i tre–fire timer og konkluderte med at det hadde vært hyggelig å starte en studentorganisasjon.

– Vi ville gjøre det lettere for de som ønsker å få kontakt med andre samer, men som kanskje ikke tør å ta kontakt med en rådgiver, sier Olena.

Olena Hætta. Foto: Privat

Ramona forteller at de som begynte på sørsamisk lærerutdanning i fjor, hadde lenge tenkt på å starte en studentorganisasjon.

– Vi hadde jo tanken om å kanskje slå oss sammen med den lulesamiske lærerutdanningen i Bodø, men vi fant ut at vi først måtte starte en studentorganisasjon for Nord universitet i Trøndelag, sier Ramona.

Les også: Samiske veivisere: – Et spennende år

Korona sier stopp

Både Olena og Ramona syns dog at det hadde vært artig å få til en samlet samisk studentorganisasjon.

– Det neste målet vårt, når vi får denne studentorganisasjonen opp å gå, er jo å forene hele Nord universitet, sier Ramona.

Det å få aktivitetene i gang har likevel vist seg å være utfordrende på grunn av koronasituasjonen.  

Økonomiansvarlig Ramona Kappfjell Sørfjell. Foto: Niels Ovllá Oskal Dunfjell

- Det å starte opp har vært greit, men å gjennomføre det, er verre. Hver gang vi har planlagt noe, så har reglene plutselig blitt strengere. Og da har vi ikke hatt mulighet til å gjennomføre det. Sånn har det vært gang på gang, sier Olena.

Nå har studentene i tillegg fått beskjed om at all undervisning til høsten vil foregå digitalt.

– Det har vært veldig slitsomt, for vi har jo et ønske om å møtes og bli kjent med andre. Nå har man ikke noe å se fram til, fordi man hele tiden tenker: «hvis vi planlegger noe, kan det bli avlyst». Og det blir også gjerne avlyst, sier Olena.

Ønsker samarbeid

Studentforeningen ser likevel fremover og har store ambisjoner for hva de vil gjennomføre.

– Vårt mål er å unngå at man gjennom året bare har tre ting å glede seg til, som f.eks. 6. februar, koftedagen og språkuka.

– Vi vil at man også skal kunne glede seg til ting som f.eks. julebord, språk- og kulturkafé, hytteturer og duodjikvelder. Dette håper vi å kunne gjennomføre fra høsten av, sier Olena.

– Vi håper også at vi kan samarbeide med Saemien Studeenth Tråantesne, slik at vi kan holde større arrangementer og samle samiske studenter oftere, legger Ramona til.

Styremedlem Laila Louise Hengzhi Joma Rustad. Foto: Privat

Styremedlem Maajja-Krihke Bransfjell. Foto: Privat

SÅD hjelper til

Vi snakker mer om planene for SÅD, og det er ingen tvil om at det er mye spennende på gang, så snart korona tillater det.

Les også: Fra skolebenken til sykehuspraksis

Til slutt har Ramona en klar oppfordring til de som ikke helt vet hva de skal gjøre til høsten:

– Selv om søknadsfristen er gått ut, så kan man jo alltids søke på restplassene på de samiske studiene. Om du ønsker det, tar vi i SÅD dere gjerne imot med åpne armer.