–⁠ Et spennende år

Et innholdsrikt år går mot slutten for de samiske veiviserne. I sommer gir de stafettpinnen videre til et nytt kull.


Les på andre språk: Julevsámegiellaj

Der andre har holdt seg stort sett hjemme på grunn av koronarestriksjoner, har de samiske veiviserne reist landet rundt dette skoleåret og holdt foredrag om samer for skoleklasser.

Under de verste smittebølgene har de måttet ty til videoløsninger, men ellers har gode smitteverntiltak og egne forholdsregler sørget for en så normal reisevirksomhet som mulig.

Lærerikt

Veiviserne er alle samlet på Samisk høgskole i Kautokeino når vi prater med to av dem, Vibeke Persen (21) fra Tana og Elle Rávdná Näkkäläjärvi (20) fra Kautokeino.

Den kommende uka skal de ut og reise igjen. Trøndelag venter for Vibeke og Elle Rávdná.

De to andre, Lemet Johanas Nystad (22) fra Karasjok og Mirja Cicilia Andersson Renander (19) fra Nerskogen i Rennebu, skal ut og reise uka etter.

– Jeg var klar over at dette ville bli et spesielt år med tanke på korona, så jeg hadde derfor ikke så høye forhåpninger. Men det er kanskje derfor det også ble et veldig spennende og morsomt år, sier Vibeke.

– Og ikke minst lærerikt! legger hun til.

Vibeke Persen er fornøyd med året som samisk veiviser. Foto: Niels Ovllá Oskal Dunfjell

Elle Rávdná er enig. Hun føler hun har lært mye både om samisk kultur og historie, men også om seg selv. Det å sette pris på de små tingene er viktig har hun erfart.

– Vi har fått se og oppleve så mange fine steder vi ellers ikke ville gjort. Det har kanskje vært det beste med hele året for min del, sier Elle Rávdná.

”Feirer samer jul?”

For Vibeke har møtene med ungdom fra hele landet satt mest preg, men særlig de gangene hun finner ut at elevene hun foreleser for selv har samisk tilknytning.

– Mange har kommet til oss med spørsmål etter foredragene. Noen er mer interessert enn andre, men jeg føler vi har fått til fine dialoger med elevene, sier Vibeke.

Foredragene over video har derimot vært mer utfordrende. Enkelte ganger har responsen vært laber, synes Elle Rávdná.

Les også: Nyhetsankeret

– Men de gangene elevene har vært nysgjerrige, har vi også fått mye variert. Noen ganger har de nok forventet å få spenstigere svar, men som oftest svarer vi noe så kjedelig som at samer er like normale som alle andre, humrer Elle Rávdná.  

Elle Rávdná Näkkäläjärvi føler at hun har lært mye i løpet av året. Foto: Niels Ovllá Oskal Dunfjell

Det er riktignok også formålet med foredragene – å forebygge mot fordommer og myter om samer.

Blant spørsmålene Elle Rávdná har fått er “om samer kan gifte seg med ikke-samer?” og “om samer feirer jul?”. Om det skulle være noe tvil – svaret på begge spørsmålene er ja.

Ved veis ende

Det er ikke mange reisedagene som gjenstår for årets veivisere. Nye ungdommer kan nå søke om å bli de neste samiske veiviserne.

Vibeke og Elle Rávdná er snart ved veis ende og må overlate stafettpinnen til et nytt kull. Det blir vemodig. Men de håper at samiske ungdommer ser sitt snitt til å søke.

– Du vil få oppleve et utrolig morsomt og lærerikt år, som inkluderer en mulig New York-tur hvis koronasituasjonen tillater det, 60 studiepoeng og et stipend verdt 213 000 kroner! sier jentene.

Mirja (t.v.) og Elle Rávdná på en av sine mange turer sammen. I løpet av året har veiviserne byttet på å være hverandres reisepartner. Foto: Privat

Det nærmeste Elle Rávdna og Lemet kommer frihetsgudinnen og New York inntil videre. Hadde det ikke vært for pandemien, skulle de ha tatt turen over til New York slik veiviserne gjør hvert år. Foto: Privat

Vibeke legger til:

– Hvis du føler deg usikker på om du passer, så må du huske at veiviserne får grundig opplæring i samisk kultur og historie, samt formidling før de setter i gang.

– Det kan også hende at de leter etter akkurat deg siden de skal sette sammen en gjeng som samarbeider godt.

- Søk!

– Veiviseråret gir deg stor frihet til å gjøre andre ting. Det er ikke akkurat et friår, men et annerledes år der du får muligheten til også å lære mer om deg selv og reflektere over hva du ønsker å gjøre videre, sier Elle Rávdná.

Begge har bestemt seg for hva de ønsker å gjøre til høsten.

– Jeg skal ta et samlingsbasert fag ved Samisk høgskole som heter ”tro og livstolkning i Sápmi”. Faget går over to semestre. I tillegg ønsker jeg å lære mer om tradisjonell kunnskap knyttet til reindrift, sier Elle Rávdná.

Les også: – Kult med E-sport!

Les også: Sportsjournalisten

Vibeke skal også ta fatt på studier ved Samisk høgskole i Kautokeino. Hun skal ta årsstudium i nordsamisk.

Vibeke synes at Lofoten er det fineste stedet hun har besøkt dette året som veiviser. Foto: Privat

Mirja (t.v.) og Vibeke. I løpet av året har veiviserne blitt stødige formidlere av samisk kultur og historie. Foto: Privat

– Vi har studert i Kautokeino i forbindelse med veiviserordningen, og jeg har funnet ut at jeg trives godt her. Jeg skal også fokusere mer på duodji og samisk håndverk. Jeg er veldig glad i å sy kofter og den slags.

I juli presenteres de samiske veiviserne for skoleåret 2021/2022. Søknadsfristen er 1. juni. Du kan lese mer om veiviserordningen og søknadsprosessen her.

– Vi anbefaler virkelig ungdommer til å søke. Du vil ikke angre! avslutter de.