Johan Mathis Gaup

- Kult med E-sport!


Foto: Johan Mathis Gaup

Når man kommer inn i selve gamingrommet, er det helt annerledes enn de andre klasserommene. Her er det mørkt med masse opplyste ansikt foran dataskjermene. Lave kommandoer blir gitt og alle har et intenst blikk festet på skjermen.

Det er tydelig at konsentrasjonen er på topp. Det samme er humøret blant elevene.I Kautokeino startet man opp med dette tilbudet som bare en av tre i landet. Nå har flere skoler fulgt etter.20 elever gamer fordi det er gøy og fordi det gir gode arbeidsmuligheter videre.

- Spennende!

Vi møter tre av elevene for en nærmere prat. Edvin André Hætta Gaup (16) går idrettslinja, mens Márjá Lina Buljo Eira (17) og Benjamin Turi (17) går på studiespesialisering med e-sport som programfag. Alle er de veldig begeistret for dette tilbudet.

Elevenes gamingrom. 

Márjá Lina Buljo Eira, Benjamin Turi og Edvin André Hætta Gaup (til høyre).

– Terningkast 6! Det er interessant, morsomt og kult, forteller de engasjert i munnen på hverandre.Hvorfor det er slik, har de litt ulike meninger om.

– Først virket det gøy og jeg som aldri hadde spilt, ville lære meg dette. Nå har jeg lært mye og fått helt dilla på det. Og så er det en bra kombo med teoretiske fag og gym, forteller Márjá Lina.

Benjamin har spilt hele livet.

– Jeg liker å spille og har lang erfaring med dette. Har også lært mye nytt, og regner meg for å være en meget god gamer, smiler han lurt.

Les også: Sportsjournalisten

Edvin er yngst, men ikke akkurat mest beskjeden.

– Jeg elsker å game, og skal bli best i Counter-Strike. Min erfaring her er at det er et godt miljø med flinke lærere, så jeg har lært mye. Og så var dette innenfor mitt interessefelt, sier han.

Mange fordeler

Alle er de enige i at en slik utdannelse gir muligheter. Spillerfaring kan være bra å ha med seg.

I dag trengs slik dataerfaring, for eksempel i forsvaret.

Márjá Lina Buljo Eira

– Først og fremst er drømmen å leve av å game. Flere norske ungdommer har gjort det godt internasjonalt, og nylig ble en 17-åring millionær ved å vinne en klasse i Fortnite, sier Edvin og fortsetter:

– Men når man ikke dit, så er det en god erfaring å ha med seg. Man kan få jobber innen programmering eller datateknologi.

Márjá Lina er den eneste som ikke ser for seg en fremtid innen dette. Hun synes det er en bra erfaring, men ser ikke for seg en jobb innen dette.

Les også: Visste du dette om Š?

– Det jeg tar med meg er evnen til samarbeid, kommunikasjon og det å ta hurtige avgjørelser.

– Dette gir meg ledererfaring jeg kommer til å bruke i fremtiden, smiler Márjá Lina.

Benjamin Turi

Kult med nerder

Det er også en annen ting alle er veldig samstemte i. E-sport er morsomt og kult, men utvikler også det sosiale samspillet.

Det er lett å komme i kontakt med andre, både i klasserommet og på nett, sier Márjá Lina med et stort smil.

– Ja, der er jeg enig, skyter Benjamin inn.

– Lettere å få draget på damene?

– Jaaa, men har kanskje ikke så mye å si, svarer han litt nølende.

Edvin André Hætta Gaup

Yngstemann Edvin smiler bredt og fortsetter.

– Eeh, vet ikke, men joda, det er jo litt kulere med sånne nerder som oss. Men nå er jeg jo populær fra før av, sier han, til stor latter fra de andre rundt bordet.

Ikke bare gaming

Mange tenker at et slikt skoletilbud bare handler om gaming og tid foran en PC, men slik er det ikke.

E-sport er jo som man hører et programfag der man legger vekt på gaming, men ikke bare for å spille.

– De som velger toppidrett e-sport som programfag skal blant annet fokusere på samarbeid, samhandling og kommunikasjon. Det er viktige egenskaper som elevene trenger om de skal utvikle seg innen e-sport, forteller faglærer Jørn Inge Eira.

De som går vg1 og vg2 studieforberedende og vg1 idrettslinje, kan ta e-sport som programfag.

– I faget er det også en del teori om blant annet helse, fysisk trening, mat og ernæring, og i tillegg har de fysisk aktivitet, legger Jørn Inge til.

Faglærer Jørn Inge Eira.

Klássalatnja

Jobbmuligheter

Videre er det mange som er skeptiske, også blant foreldre. For hva skal man med en slik studie videre i livet?

– Dette er et viktig spørsmål å ta opp, og for å lykkes er det viktig for elevene å ha foreldrene med på laget, sier Jørn Inge.

I dag er såkalte gamere etterspurt på arbeidsmarkedet og e-sport er absolutt noe å ha på CV-en når man skal ut og søke på jobber, mener han.

De som har en slik bakgrunn er etterspurte i et moderne arbeidsmarked, der teknologi kreves mer og mer.

– Elever som har spillerfaring på CV-en vil naturligvis ha utviklet gode kommunikasjons- og samarbeidsegenskaper, samt «decision taking» og det å tenke utenfor boksen.

– Spesielt innen forsvaret, markedsføring og teknologi etterspørres slike kunnskaper. Også innen mange lederyrker vil slik utdanning være en fordel, avslutter Jørn Inge.