Lederen Lars-Bjørnar

Lars-Bjørnar Nøstan Knutsen (29) ble i mars valgt som den nye lederen til ungdomsorganisasjonen Noereh. Som den første lulesamiske lederen har Lars-Bjørnar et ønske om å få inn flere medlemmer fra det lulesamiske området.


Les på andre språk: Julevsámegiellaj

Lars-Bjørnar Nøstan Knutsen er 29 og oppvokst på Fosen med slekt fra Tysfjord. Til daglig jobber han som resepsjonist, men på fritiden jobber han også som leder for Norges største samiske ungdomsorganisasjon Noereh. 

Lars-Bjørnar forteller at sist gang han hadde noen verv var på videregående skole i elevrådsstyret og fylkesstyret til elevorganisasjon.

– Hvorfor valgte du å hoppe inn i organisatorisk arbeid igjen?

– Jeg blir jo spurt om jeg ville være med i styret som styremedlem ifjor, også var det jo korona på den tiden så da var det jo greit å ha noe å gjøre utenom jobb. Også har det bare balla på seg, ler Lars-Bjørnar. 

Bilde: Privat

– Nå har du jo fungert som leder i et par månder, har du satt noen mål som om ting du vil oppnå enda?

–  Ja, jeg har jo veldig lyst til å få inn flere fra lulesamiske områder inn i organisasjonen, og forhåpentligvis et lokallag etter hvert. Det er jo en av de tingene som som jeg har veldig lyst til, fordi at det er jo fra mitt område.

– Har du noen hjertesaker? 

– En ting jeg brenner veldig sterkt for at ingen skal føle seg hverken sidesatt eller utenfor innad i Sapmi. Det er en ting jeg ofte har kjent på selv innenfor både det ene og det andre, og det er en ting jeg ikke vil at ungdom skal gå gjennom. 

Bilde: Privat

– Du var jo 15 år da du lærte at du var samisk, hvordan var den opplevelsen?

– Det var jo en veldig kul opplevelse og å finne ut av det. Vi hadde jo samisk uke på skolen, hvor vi da besøkte Fovsen Njaarke reinbeitedistrikt, og etter det kom jeg hjem og skulle jobbe med det og fikk høre fra min mor om at jeg var delvis same hvert fall. Det fattet jeg interesse inn med en gang og det var litt som at bitene falt på plass med tanke på tilhørighet. 

– Å ta tilbake det samiske lå også naturlig fra steg en, så jeg var veldig rask med å få prøve å få samisk språkundervisning på skolen. Så jeg prøvde jo fra i niende klasse og prøvde å få det til  fram til jeg begynte i yrkeslivet uten å lykkes få noe undervisning, forteller Lars-Bjørnar. 

– Du er jo altså en lulesame som er oppvokst i sørsamisk område, hvordan har det seg til?

– Mamma er jo er jo født og oppvokst på Fosen og møtte pappa i Oslo, men flytta tilbake til Fosen da jeg ble født. Jeg sier jo bestandig at jeg har vokst opp der men at kommer i fra Tysfjord fordi det er dit jeg føler mest tilhørighet til. Den tilhørighet følelsen er også blitt veldig mye sterkere med årene. 

Bilde: Privat

– Så artig! Hva liker du å gjøre om fritiden da?

– Jeg er veldig glad i å komme ut i naturen og slappe av når jeg har muligheten, men de siste årene så har det jo vært veldig lite fritid fordi jeg er litt mer arbeidsnarkoman enn folk flest, ler Lars-Bjørnar. 

–  Ofte når folk spør meg “hva er det du liker å gjøre fritida?” svarer jeg “Nei, jeg driver jo på med en ungdomsorganisasjon”. Det er liksom blitt hobbyen min. 

– Er du typen som planlegger ting som langt fremover i tid, eller er det mer spontan og griper muligheter når de kommer?

– Jeg er nok begge deler. Jeg er veldig glad i å ha ting planlagt som jo kommer av at jeg bestandig har jobbet 6-7 dager i uka sånn at jeg vet hva jeg får med meg og ikke. Jeg liker å ha ting som f.eks. hvilke festivaler jeg skal på klart i god tid. Men samtidig er jeg veldig spontan når jeg faktisk ikke har noe på kalenderen.

Du sier jo at du liker å planlegge festivaler i god tid, hva er planen for sommeren?

– Det går mest i jobbing denne sommeren for min del, men det venter også veldig mye gøy. I slutten av juni så skal jeg på EU-Sami Week så da får jeg min første tur ut av skandinavia som blir spennende.

 – Også gleder jeg meg til å få meg Pride i Oslo. Det blir bra å få sett kjentfolk som man ikke har sett på lenge og ha det fellesskapet rundt seg. Jeg håper å få med meg noen av festivalene men det kommer an på om jeg får fri, avslutter Lars-Bjørnar.

Fikk du med deg disse sakene?